ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Εκδήλωση για τα fake news
01. 11. 2018

Την κατάσταση με τα fake news, όπως διαμορφώνεται στην EE, περιέγραψε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι είναι δύσκολη και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή της. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει μία μεγάλη προσπάθεια, «την οποία πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας». Γίνεται άμεσα και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη - μέλη ένας Κώδικας Ορθής Πρακτικής για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, εξήγησε. Έως τον Ιούλιο οι διαδικτυακές πλατφόρμες ως πρώτο βήμα θα πρέπει να αναπτύξουν κοινό Κώδικα Ορθής Πρακτικής, να τον παρουσιάσουν και όποιος τον παραβιάζει θα έχει κυρώσεις. Ο Κώδικας εξασφαλίζει τη διαφάνεια, σε σχέση με το ποιός χρηματοδοτεί πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Ο ιδιοκτήτης, ή ο χρηματοδότης, θα είναι υποχρεωμένος να γράφει το όνομά του και τα στοιχεία του στη διαδικτυακή πλατφόρμα και να εξηγεί από που προέρχονται οι πόροι και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ο Κώδικας εισάγει διαδικασία για τον εντοπισμό των πλαστών λογαριασμών και των πλαστών κινήσεων. Δημιουργεί ακόμη το double check, συγκροτεί ένα ανεξάρτητο δίκτυο φορέων εξακρίβωσης γεγονότων, ώστε να υπάρχει διασταύρωση των γεγονότων δύο φορές προτού ανέβει μία είδηση σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Οι ψευδείς  ειδήσεις αποτελούν απειλή γιατί οδηγούν σε απομείωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς της δημοκρατίας (τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ), ενισχύουν την πόλωση και εξαφανίζουν το κέντρο και την ισορροπία που είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάθε κοινωνίας και αποτελούν κίνδυνο για προληπτική λογοκρισία, τόνισε ο Νικόλαος Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Η συζήτηση, όπως είπε, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, αλλά δεν εστιάζει στο ποιός είναι εκείνος που θα ελέγξει για εμάς τι πληροφόρηση θα πάρουμε.

Το φαινόμενο των fake news δεν είναι πολιτικά αθώο, οι Ευρωοεκλογές μπορεί να γίνουν αντικείμενο κακόβουλων επιθέσεων με πολιτική σκοπιμότητα, όπως συνέβη σε άλλες εκλογικές  διαδικασίες, τόνισε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. "Γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο χωρίς να λύνονται όλα τα ζητήματα που κάνουν την παραπληροφόρηση πιο ανταγωνιστική από την αλήθεια", είπε σημειώνοντας, ότι ως απάντηση το πολιτικό σώμα πρέπει να αναπτύξει αντισώματα με τον εγγραμματισμό στα μέσα (media literacy), με τη δικτύωση και την ανάπτυξη εργαλείων αντίστασης σε τέτοια φαινόμενα.

Στο ρόλο των βιβλιοθηκών στην αντιμετώπιση των fake news αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης "Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή" Δαμιάνα Κουτσομίχα. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη του Europe Direct της Σχολής, Κατερίνα Ρουμελιώτη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Αλίκη Περρωτή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την κα. Σπυράκη. 

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X