Το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αειφορική Γεωργία & Διαχείριση δημιουργήθηκε για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, όπως αυτές προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες αιχμής (Γεωργία Ακρίβειας και ψηφιακές πλατφόρμες γεωργικής συμβουλευτικής), καθώς και τις νομοθετικές τάσεις αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της αειφορικής γεωργίας διεθνώς.
Οι εξελίξεις στον ψηφιακό αγροτικό μετασχηματισμό, η Πράσινη Συμφωνία και η νέα ΚΑΠ που θα ενεργοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς και η σημαντική μείωση όλων των παραγωγικών αγροτικών εισροών με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας με έμφαση στην αειφορική διαχείριση, καθιστούν αναγκαίο για τη νέα γενιά των «διαχειριστών της γης» να εξοπλιστούν με γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιοποίησης των γονιδιωματικών πληροφοριών.
Παράλληλα, νέες μεθοδολογίες και αντιλήψεις είναι απαραίτητες για να βρεθούν λύσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών επιχειρήσεων μέσα από ολιστικές μεθοδολογίες διαχείρισης του συστήματος «έδαφος – φυτό – νερό- ατμόσφαιρα», οι απόφοιτοι του τμήματος θα είναι θεωρητικά και τεχνικά εξοπλισμένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
Το νέο πρόγραμμα στοχεύει να καλύψει τα κενά στη στελέχωση επιχειρήσεων, οργανισμών και άλλων φορέων με ικανούς αποφοίτους, κατάλληλα προετοιμασμένους να διαχειριστούν και να επιλύσουν σύγχρονα προβλήματα στην αειφορική αγροτική παραγωγή.
Στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους, οι σπουδαστές ασχολούνται με την έρευνα σε ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει ώστε να εφαρμόσουν τη γνώση που έχουν αποκομίσει στην πράξη. Ενδεικτικά παραδείγματα έρευνας αποτελούν:
Δίκτυο συνεργασιών
Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει ισχυρούς δεσμούς με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, αγροτικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, όσον αφορά τη συνεργασία σε ερευνητικά project και τη δημιουργία γνώσης. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με αποφοίτους, εμπειρογνώμονες της γεωργικής παραγωγής και μέντορες κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις προσφέρουν την ευκαιρία διεύρυνσης του δικτύου των σπουδαστών. Επιπροσθέτως, ευρωπαϊκά προγράμματα στα πλαίσια του Erasmus+, επιτρέπουν στους σπουδαστές να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν και επιπλέον διδακτικές μονάδες ECTS Επίπεδου 7.
Για το ενημερωτικο φυλλάδιο, πατήστε εδώ.
Οι απόφοιτοι του Master of Science στην Αειφορική Γεωργία & Διαχείριση μπορούν να ακολουθήσουν μια σειρά από επιλογές στους τομείς της αειφορικής διαχείρισης αγροτικών συστημάτων, εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας και ψηφιακής τεχνολογίας σε συμβουλευτική και σε ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό στον αγροδιατροφικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιθανές διαδρομές επαγγελματικής σταδιοδρομίας περιλαμβάνουν:
Οι απόφοιτοι μπορούν επίσης να απασχοληθούν ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι και εκπαιδευτές στον τομέα των προϊόντων θρέψης και άρδευσης φυτών, ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής (ΙCM), αλλά και ως επιθεωρητές σε εταιρείες πιστοποίησης μονάδων βιολογικής γεωργίας. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.
Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, οι απόφοιτοι αποκτούν μεταβιβάσιμες δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αναζητήσουν εργασία και σε συναφείς τομείς.
Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για διεθνή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, θα έχουν την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση για να ακολουθήσουν Διδακτορικές Σπουδές (Ph.D.) σε διεθνή κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ορισμένα από τα οποία ήδη συνεργάζεται το Perrotis College.
Χειμερινό εξάμηνο
· Επιχειρηματικότητα
· Μέθοδοι έρευνας και διαχείριση δεδομένων
· Καινοτόμες Τεχνολογίες για Βιώσιμα Γεωργικά Συστήματα
· Βιοπληροφορική και γονιδιωματική
· Μάρκετινγκ τροφίμων και ανάπτυξη επωνυμίας
· Οικολογικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένα συστήματα καλλιέργειας
Εαρινό εξάμηνο
· Ακαδημαϊκή Έρευνα
· Διαχείριση αγροτικών επιχειρήσεων
· Αγρομετεωρολογία & Κλιματική αλλαγή
· Διαχείριση καινοτόμων συστημάτων παραγωγής & τυποποίησης ελιάς
· Οικολογική διαχείριση εχθρών και ασθενειών (Eπιλογή)
· Αειφορικά συστήματα φυτικής παράγωγης (Eπιλογή)
· Πρακτική Άσκηση (Επιλογή)
Καλοκαιρινό εξάμηνο
· Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας για Αειφορική Γεωργική Διαχείριση
· Ερευνητική διατριβ