Η πρώτη πιλοτική δράση περιελάμβανε την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μια νεαρή αγρότισσα. Η Δόμνα Ζέρβα γεννήθηκε στην Πέρνη Καβάλας, τον Σεπτέμβριο του 1988. Μετά από την ασχολία της οικογένειάς της με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, η ίδια αποφάσισε να σπουδάσει Διεθνή Επιχειρηματικότητα με ειδίκευση στον Αγροτουρισμό στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της τον Ιούνιο του 2011 επέστρεψε στο χωριό της και έκτοτε ασχολείται με την εκτροφή προβάτων. Το 2014 μπήκε στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους αγρότες με 100 πρόβατα και 20 στρέμματα γης. Σήμερα, κατέχει 180 ενήλικα ζώα και στόχος της είναι να διπλασιάσει τον αριθμό αυτόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Δόμνα, ως νέα κτηνοτρόφος θα χρειαστεί κάθε δυνατή καθοδήγηση και υποστήριξη, προκειμένου να διατηρήσει και να επεκτείνει με επιτυχία την επιχείρησή της.
Η κτηνοτροφία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο απαιτητικούς τομείς της γεωργίας με διάφορες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ιδίως από τους αγρότες που βρίσκονται στα πρώιμα στάδιά τους. Η διατροφή των ζώων είναι μία από αυτές, δεδομένου ότι διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη συνολική παραγωγικότητα, την υγεία και την ευημερία των προβάτων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κόστος των ζωοτροφών αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις προβάτων, είναι σημαντικό οι παραγωγοί να αντιλαμβάνονται την σημασία της διαχείρισης της διατροφής των ζώων. Η υπερβολική διατροφή και η επιλογή δαπανηρών συστατικών και ζωοτροφών, θεωρείται ακριβή και ανεπιθύμητη. Από την άλλη πλευρά, η ελλειμματική διατροφή είναι επίσης ακριβή, λόγω της απώλειας παραγωγικότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο κτηνοτρόφος να μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης διατροφής που βελτιστοποιεί την παραγωγή, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του προγράμματος ήταν η μεταφορά της γνώσης, η εκπαίδευση και η μεταφορά μεθοδολογιών που θα βοηθούσαν τη Δόμνα στην βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των ζώων της και στην αύξηση παραγωγής γάλακτος. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με εξατομικευμένες επισκέψεις στη μονάδα, με σκοπό την παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων πρακτικών και την εφαρμογή νέων διατροφικών χειρισμών με στοχό τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η ωφελούμενη κτηνοτρόφος ήταν σε θέση να διαχειριστεί τις διατροφικές ανάγκες της αγέλης της με τρόπο που μεγιστοποιούσε την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής γάλακτος με το ελάχιστο αναγκαίο κόστος, εξασφαλίζοντας έτσι την οικονομική βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής της εκμετάλλευσης.
Επιστημονική συνεργάτης: Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου
Δείτε σχετικό βίντεο εδώ.