ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Πρωτιά σε διαγωνισμό του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α.
21. 09. 2021

Η πρόταση με τίτλο «Συγκομίζοντας για ένα πιο υγιεινό Μέλλον (Harvest for a Healthier Future)», κατέκτησε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στον διαγωνισμό του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ARSX 2021. Την κατέθεσαν το στέλεχος του Ευρωπαϊκού εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης Εντόμων του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. Δρ. Αλεξάνδρα Χασκοπούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Perrotis College, Δρ. Κική Ζηνοβιάδου.

Όπως είναι γνωστό, ο πληθυσμός της γης προβλέπεται ότι θα αγγίξει τους εννέα δισεκατομμύρια κατοίκους έως το 2050, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες ανάγκες σε τρόφιμα και νερό. Τα εδώδιμα έντομα μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική εναλλακτική ως τρόφιμο ή ζωοτροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η παραγωγή τους έχει χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Αυτά τα πιθανά οφέλη, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση εναλλακτικών πηγών τροφίμων που είναι θρεπτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα, υποκινούν την εμπορική παραγωγή εντόμων ως τροφίμων και ζωοτροφών. Άλλωστε, η κατανάλωση αυτών είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες του πλανήτη. Παράλληλα, κάποια έντομα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα κουνούπια, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και κάθε χρόνο δαπανώνται τεράστια ποσά για την επιτυχή αντιμετώπιση του. Συνδυάζοντας τα παραπάνω δεδομένα και προσπαθώντας να προσφέρουν λύση οι Δρες. Χασκοπούλου και Ζηνοβιάδου συμμετείχαν στον διαγωνισμό με ερευνητική πρόταση για συλλογή εντόμων και χρήση τους ως ζωοτροφή. 

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εργασίας της Ανδρονίκης Χριστάκη στο Perrotis College, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Βρέθηκε ότι τα κουνούπια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαρακτηριστικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ζωοτροφές. Παράλληλα, εντοπίστηκε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, ιχνοστοιχείων ιδιαίτερα σημαντικών για την ανάπτυξη των ζώων. Επίσης, θετικά ήταν τα αποτελέσματα της χρήσης των εντόμων ως ζωοτροφή σε ορτύκια και πουλερικά.

Μέρος της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της παγίδας συλλογής των εντόμων και για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, ενώ θα χρηματοδοτηθούν μελέτες που αφορούν στην ασφάλεια των εντόμων. Η αποτύπωση αυτής της γνώσης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς - όπως και πολλά άλλα τρόφιμα και ζωοτροφές - τα έντομα μπορούν να αποτελέσουν φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X