Σε μία σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σπουδαστές του Perrotis College και του μονοετούς προγράμματος «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» έλαβαν τα πτυχία τους. Παραβρέθηκαν η βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η επίτιμη Πρόξενος Μεξικού Τίμη Μπακατσέλου, η Πρόεδρος του φημισμένου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Worcester Polytechnic Institute (WPI) Dr. Laurie Leshin, οι έφοροι της Σχολής, επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά οι φίλοι και οι οικογένειες των αποφοίτων.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης υπογράμμισε ότι το Perrotis College συγκαταλέγεται –χωρίς αμφιβολία- στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής που επικεντρώνονται στον αγρο-διατροφικό τομέα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την ελιά, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελιάς «Krinos» - Perrotis College καθώς και σε άλλες σημαντικές συνεργασίες του Perrotis College όπως με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τον αγωγό TAP. Στην συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της επίσημης ομιλήτριας της εκδήλωσης, της Προέδρου του Αμερικανικού πανεπιστημίου Worcester Polytechnic Institute (WPI) Dr. Laurie Leshin. «Ως Perrotis College εγκαθιδρύουμε σταθερή συνεργασία με ορισμένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ένα από αυτά είναι το WPI. Είναι προφανές ότι οι δεσμοί ανάμεσα στα δύο ιδρύματα είναι ισχυροί και εργαζόμαστε σκληρά για να τους κάνουμε ακόμη πιο δυνατούς», κατέληξε.
Η εμπνευσμένη ομιλία της Dr. Leshin, είχε έντονο «άρωμα»… διαστήματος καθώς η προηγούμενη δουλειά της ήταν στη NASA. Άλλωστε, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των γυναικών στην αεροδιαστημική και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Έχει διεξάγει εκτενή έρευνα γύρω από τον πλανήτη Άρη και έχει αναδειχθεί έως το αξίωμα της αναπληρώτριας Διευθύντριας στον τομέα των Συστημάτων Εξερεύνησης για τις αποστολές της NASA ενώ το όνομά της έχει δοθεί στον… αστεροειδή 4922. Το 2017 η General Electric την τίμησε ανάμεσα σε άλλες διακεκριμένες γυναίκες επιστήμονες, για την προσφορά της στις επιστήμες δημιουργώντας το είδωλό της από εικονικά αστέρια στο ταβάνι του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Νέας Υόρκης. Επίσης, είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του WPI.
«Να θέτετε τολμηρούς στόχους και να δουλεύετε με πάθος και αυταπάρνηση για να τους πετύχετε. Σίγουρα κληρονομείτε έναν ατελή κόσμο. Έναν πλανήτη, μια κοινωνία με ελαττώματα. Αλλά πιστεύω σε εσάς. Έχετε το όραμα. Έχετε τη νοημοσύνη και το κίνητρο. Και αν σκέφτεστε μακριά, έχετε μεγάλες ιδέες και τις ακολουθείτε με πάθος και αφοσίωση, εκπληκτικά πράγματα μπορούν να συμβούν», είπε χαρακτηριστικά, εμψυχώνοντας τους αποφοίτους του 2018. Η Dr. Leshin εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η νέα γενιά μπορεί να τα καταφέρει.«Μπορείτε να αλλάξετε την κοινότητά σας, τη χώρα σας, τον πλανήτη, ακόμα και το διάστημα. Μπορείτε να αλλάξετε την τροχιά στην οποία βρισκόμαστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε την επόμενη αποστολή στο διάστημα. Μπορείτε να το κάνετε και βασιζόμαστε σε εσάς», ανέφερε. Τέλος, συμβούλεψε τους αποφοίτους να μην ακούν τους ανθρώπους που αμφισβητούν το πάθος και την αφοσίωση τους. «Μπορείτε να τα καταφέρετε!», είπε με έμφαση.
Ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, τόνισε ότι ο σημερινός κόσμος απαιτεί συνεχή και δια βίου εκπαίδευση. «Το πτυχίο που λάβατε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι μόνο η αρχή μιας μαθησιακής διαδικασίας που θα πρέπει να διαρκέσει. Αφήστε το συγκεκριμένο πτυχίο να είναι το πρώτο βήμα προς μια διαδικασία δια βίου μάθησης!», είπε. Αναφέρθηκε στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College, η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας της και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους αποφοίτους θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτήν.
Για την πορεία της από ένα μικρό χωριό της βόρειας Εύβοιας στα γραφεία της John Deere, μίλησε η διακεκριμένη απόφοιτος του Perrotis College, Όλγα Παπανδρέου.«Οι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Όλοι μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας αρκεί να μείνετε εστιασμένοι σε αυτούς. Μη χάνετε το πάθος σας για αυτό που κάνετε και δουλέψτε σκληρά σαν να είναι η μοναδική σας ευκαιρία να το πετύχετε. Το ταξίδι μόλις τώρα ξεκινά και κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί πως θα είναι εύκολο. Μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε, μη σταματάτε ποτέ να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας σε ό,τι κάνετε, μείνετε πάντα θετικοί και προσηλωμένοι στους στόχους και στα κίνητρά σας και τότε στα σίγουρα να ανταμειφτείτε αναλόγως!», ανέφερε.
Ο διευθυντής της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ. Ευάγγελος Βέργος απευθυνόμενος στους αποφοίτους του προγράμματος Σύγχρονων Γεωργικών Πρακτικών, τους κάλεσε να ανοίξουν τις πόρτες της επαγγελματικής ζωής τους, να γίνουν οραματιστές και να βάλουν τα θεμέλια για τη σταδιοδρομία τους. «Η επιλογή σας να έρθετε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν σωστή. Πρόκειται για μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσφέρει θεμελιώδεις ευκαιρίες για μια παραγωγική μελλοντική καριέρα με κοινωνικές πτυχές. Οι επιστήμες και η τεχνολογία θα κυριαρχούν πάντα στην εξέλιξη του γεωργικού τομέα. Η εφαρμογή της βιώσιμης καινοτομίας θα απαιτήσει την παρουσία ενός ηγέτη - πτυχιούχου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College», κατέληξε. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο σπουδαστής με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στο Perrotis College, Στέφανος Δημητρίου τόνισε ότι το Κολέγιο του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να ζήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και φυσικά να λάβει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Από την πλευρά της η σπουδάστρια με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στο μονοετές πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές», Ευαγγελία Παπαδοπούλου, υπογράμμισε ότι η επιλογή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ήταν για την ίδια και τους συμφοιτητές της, η καλύτερη. «Αναπτύξαμε δεσμούς συνεργασίας και συλλογικότητας, εφόδια χρήσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξή μας, κατανοήσαμε τις ανάγκες μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, διδαχτήκαμε τις καλλιεργητικές πρακτικές και την αειφόρο ανάπτυξη με σκοπό να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά με επιτυχία», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Έφορος της Σχολής Θανάσης Μαρτίνος απένειμε το βραβείο «Προικισμένης Καθηγεσίας Αθηνούλα Α. Μαρτίνος» - το οποίο έχει θεσπίσει ο ίδιος- στο Δρα Αβραάμ Μαυρίδη.