Οι λύσεις απομακρυσμένης επικοινωνίας για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό κλάδο, απασχόλησαν πάνελ του 6ου Delphi Economic Forum, τον συντονισμό του οποίου έκανε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος.
Εκπροσωπώντας το Perrotis College, ο καθηγητής Δρ.Αθανάσιος Γκέρτσης παρουσίασε τη διαδρομή προς την ψηφιακή καλλιέργεια (digital farming). Ως κύριες προϋποθέσεις για την υλοποίησή της πρόταξε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεών στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Επιπλέον τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί κλειδί, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική και να διαμορφώσει στον μέγιστο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα με τη συμμετοχή μεγαλύτερου φάσματος μελών και κύριο μέλημα την αειφορική διαχείριση του αγρο-οικοσυστήματος. «Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μικρότερων εισροών με μεγαλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης των εισροών στον πρωτογενή τομέα με έμφαση στην αειφορικότητα». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ολιστικής διαχείρισης στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, φέρνοντας ένα παράδειγμα: «Στο Perrotis College χρησιμοποιούμε δύο αρκτικόλεξα για να εκφράσουμε με σύντομο τρόπο την ολιστική διαχείριση, τη LISA και τον SOCRATES. H LISA είναι το αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τις λέξεις Low Imput Sustainable Agriculture (αειφορική γεωργία μειωμένων εισροών) και «παντρεύουμε» με τον SOCRATES από τις λέξεις Soil Crop Atmosphere Technology and Evaluation Systems. O«Σωκράτης» περιλαμβάνει το συνεχές σύστημα έδαφος-φυτό-ατμόσφαιρα που καλούμαστε να διαχειριστούμε μαζί με την τεχνολογία, η οποία προϋποθέτει εκπαίδευση. Hεκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από συστήματα αξιολόγησης, δηλαδή από έρευνα. Με το ‘πάντρεμα’ ευχόμαστε να έχουμε ένα πολύ καλό και διαχρονικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει αειφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από το βήμα του ίδιου πάνελ, ο υφ.Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου απηύθυνε κάλεσμα προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι έχουν διαγράψει ταχύτερα βήματα από τον κρατικό μηχανισμό κατά την περίοδο της πανδημίας στον τομέα της ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής, να δημιουργήσουν -σε συνεργασία με το υπουργείο- ψηφιακά αγροκτήματα σε πανελλαδική βάση και θα λειτουργήσουν ως υποδείγματα προς τους παραγωγούς.
Στο πάνελ συμμετείχαν –επίσης- ο Εμπορικός Διευθυντής Ελλάδας της Bayer-Crop Science, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, ο επικεφαλής του αγροτικού τμήματος πιστοποιήσεων της TÜV Hellas, Θωμάς Αραπογιάννης, ο επικεφαλής παραγωγικού τμήματος ντομάτας της Unilever, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος και ο τεχνικός διευθυντής της Novacert, Γιάννης Ευαγγελόπουλος.