ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARTOLIO για τη στήριξη μικρών ελαιοπαραγωγών σε όλη τη Μεσόγειο
07. 01. 2021

Το έργο αξίας 2.9 εκατομμυρίων ευρώ € συντονίζεται από τον Οργανισμό Αγροτικής Έρευνας του Ισραήλ και υλοποιείται σε συνεργασία με 9 εταίρους από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισπανία.  
 
Το ARTOLIO, επιπρόσθετα με την εστίασή του στη βελτίωση της επεξεργασίας, της βιωσιμότητας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα συνεισφέρει στη θεμελίωση ενός νέου επιπέδου ανώτερης ποιότητας για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας των συμμετεχόντων χωρών, καθώς και στο να παρέχουν στον κόσμο της υπαίθρου/αγροτικό τομέα τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν  στην τοποθέτηση των προϊόντων στην αγορά, αλλά και στη θέση της ποιότητάς τους και την αναγνώρισή τους σε διεθνές πεδίο.
Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, το ARTOLIO, μέρος του προγράμματος ENI CBC Med για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων, αναπτυξιακών μέτρων που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του ελαιολάδου.
 
Φορείς από τις Μεσογειακές χώρες του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και της Ισπανίας αποτελούν το εταιρικό σχήμα του έργου. Το ARTOLIOσυντονίζεται από τον Οργανισμό Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ (ARO Volcani Center και εταίρους του Beit Hakerem Cluster) και συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας της Ιορδανίας, το Παλαιστινιακό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ο Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Ελλάδα), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», το τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου και Περιβάλλοντος της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Χαέν (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο Corse Pasquale Paoli της Γαλλίας και η εταιρία Kellenfol Advertising S.L. από την Ισπανία.

Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις του ARTOLIO

Μεταξύ των αποτελεσμάτων του έργου, αναμένεται μια ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.Σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και για την προστασία του περιβάλλοντος, το έργο στοχεύει επίσης να βοηθήσει τους παραγωγούς στην εφαρμογή μεθόδων αειφόρους ανάπτυξης και πρακτικών βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, στόχος του ARTOLIOείναι να εφαρμόσει τη μεθοδολογία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες μεσογειακές περιοχές της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, το έργο στοχεύει στην παροχή γνώσης στην προώθηση και στις πωλήσεις, καθώς επίσης και στην παροχή τεχνολογίας που βοηθάει στη βελτίωση της παγκόσμιας αναγνώρισης του τοπικού προϊόντος. Για την επίτευξη αυτού, το ARTOLIO θα παρέχει ένα ψηφιακό σύστημα που προτίθεται να φέρει κοντά παραγωγούς, ειδικούς, αγοραστές και καταναλωτές, με σκοπό την ενεργοποίηση της υπάρχουσας γνώσης και κουλτούρας που φέρει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Το ARTOLIO χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο ENI CBC Med της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα  2.9 εκατομμύρια ευρώ (€), με το 90% της χρηματοδότησης να παρέχεται από την ΕΕ (€ 2.6 εκ.).

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου έγινε τον Οκτώβριο του 2020 και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι το Φεβρουάριο του 2023.

Τους όρους για τη δήλωση συμμετοχής καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. Σχετικά ερωτήματα μπορείτε να απευθύνετε στο 2310 492 800 ή στο email: perrotiscollege@afs.edu.gr.
 
Η προκήρυξη απευθύνεται μόνο σε ωφελούμενους της Κ. Μακεδονίας. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Φεβρουαρίου 2021 (13:00). 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: http://www.enicbcmed.eu/projects/artolio

 

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X