ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Πολυδιάστατη έρευνα και εργασία της Εφόρου Dr. Kim Dooley κατά την παραμονή της στο campus
09. 11. 2021

Έρευνα, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Perrotis College, διεξήγαγε στο πλαίσιο της δίμηνης εκπαιδευτικής άδειάς της, η Έφορος του Ιδρύματος από το 2016 και καθηγήτρια του τμήματος Αγροτικής Ηγεσίας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου των Η.Π.Α. Texas A&M, Dr. Kim Dooley.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και πριν λίγες ημέρες, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του Perrotis College, καθώς συνεργάστηκε στενά με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος, την εξέλιξη της ερευνητικής δραστηριότητας και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης από τον αμερικανικό φορέα NECHE. Κατά την παραμονή της στη Σχολή, συνεργάστηκε στενά και με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, τη βιβλιοθήκη και το πρόγραμμα “Arcadia” για την προώθηση της ομαδικότητας, τις μεθόδους κινητροδότησης και την ενίσχυση των ηγετικών ικανοτήτων του προσωπικού μέσα από σεμινάρια και ομάδες εργασίας.

Με συνέντευξή της, απαντά στο πώς ήρθε σε επαφή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ξεκαθαρίζει αν μπορεί να εφαρμοστεί η online διδασκαλία σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αναφέρεται στο έργο της ως καθηγήτριας Αγροτικής Ηγεσίας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας και κάνει αποτίμηση της δίμηνης επίσκεψής της.

 

Ποιος σας συνέστησε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και πώς αποφασίσατε να γίνετε Έφορος;

Η πρώτη μου επαφή με τη Σχολή ήταν πριν από έντεκα χρόνια, όταν ο τότε Dean του Perrotis College, Don Scofield επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο που εργάζομαι (Texas A&M) προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μέσα από προγράμματα "Study Abroad”. Λίγο αργότερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω μια επιστημονική εργασία μου σε ένα συνέδριο στην Αθήνα και αποφάσισα να επισκεφτώ τη Θεσσαλονίκη και το campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή! Μετά από εκείνη την επίσκεψη, ξεκίνησα να φέρνω φοιτητές μου με το πρόγραμμα. Έναν Ιούνιο συναντήθηκα με κάποιους εφόρους και από τότε άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να είμαι και εγώ μέλος του Συμβουλίου. Η ευτυχής συγκυρία της γνωριμίας μου με τον επίσης έφορο Dr. Acker βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση και τώρα, ήδη στη δεύτερη θητεία μου, νιώθω τυχερή που βρίσκομαι ανάμεσά σας!

Έχετε γράψει βιβλίο για την online διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στο Perrotis College δεδομένου ότι πρεσβεύει τη βιωματική μάθηση;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που διευκολύνουν την online μάθηση σήμερα. Δεν μπορούν φυσικά να αναμετρηθούν με τη μέθοδο “μαθαίνω κάνοντας” που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του Perrotis College λόγω των μοναδικών εγκαταστάσεών του, αλλά στην μετά-COVID εποχή, είναι αναγκαία η εύρεση εναλλακτικών για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων κοινών. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Perrotis College και, ευτυχώς, υπάρχουν πλέον τεχνολογικά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν: κάμερες, μικρόφωνα, εργαλεία οπτικοποίησης κ.α.. Μπορείς να δημιουργήσεις ψηφιακό περιεχόμενο και να το μοιραστείς με σπουδαστές ή να το χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο επικοινωνίας, εγγραφών, συμβουλευτικής. Έχει αποδειχτεί ότι τα μέσα αυτά και το υλικό που θα δημιουργήσεις, δεν ωφελούν μόνο το εξωτερικό κοινό - το οποίο διευρύνεται σημαντικά - αλλά και τους σπουδαστές που παρακολουθούν μαθήματα δια ζώσης γιατί έχουν πρόσβαση σε περισσότερο υλικό και από διάφορες πηγές.

Είστε καθηγήτρια Αγροτικής Ηγεσίας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας. Πώς συνδέονται αυτά τα τρία πεδία μεταξύ τους;

Ως τμήμα, προσφέρουμε πτυχίο στην αγροτική ηγεσία. Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου πτυχίου μαθαίνουν πώς να είναι αποτελεσματικοί και ηθικοί ηγέτες μέσω της ομαδικότητας και του στρατηγικού σχεδιασμού. Προσφέρουμε πτυχίο στην αγροτική εκπαίδευση, οι απόφοιτοι του οποίου γνωρίζουν την επιστήμη και μπορούν να διδάξουν. Τέλος, προσφέρουμε πτυχίο στην αγροτική επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι πάντοτε χρήσιμη προκειμένου να μεταδώσεις τη γνώση και την πληροφορία γύρω από τη γεωργία μέσα από έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό και να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους να βελτιώσουν τις καλλιέργειές τους, την ασφάλεια των τροφίμων και ούτω καθεξής. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Οι ηγέτες συντελούν στην καινοτομία και εκπαιδεύουν άλλους ηγέτες. Και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά και στον σωστό αποδέκτη αν είναι ηγέτες ή δάσκαλοι ή οτιδήποτε προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Πώς ήταν η εμπειρία της παραμονής σας στο Perrotis College;

Όταν πρωτοήρθα, σκοπός μου ήταν να διεξάγω την έρευνά μου πάνω σε θέματα παραγωγής, ασφάλειας τροφίμων και αειφορίας. Στην πορεία, όμως, κυρίως λόγω ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουμε τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, συνεργάστηκα με διάφορους καθηγητές για την υποβολή εργασιών σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων μου. Επιπροσθέτως, ζήτησα την πολύτιμη συμβολή καθηγητών του Κολλεγίου αλλά και άλλων μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής για τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων γύρω από την αντιμετώπιση προκλήσεων της COVID-19: πώς, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση, πόσο επηρεάστηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, πόσο άλλαξε η επεξεργασία των τροφίμων και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα. Δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να διδάξω ή να παρακολουθήσω όσα μαθήματα θα ήθελα κατά την παραμονή μου εδώ, αλλά εύχομαι ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη επίσκεψή μου.

Μέλη του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού - συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Dr. Jeff Lansdale και του Dean Δρα. Κώστα Ρότσιου - ευχαρίστησαν τη Dr. Dooley για την υποστήριξή της σε ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα. Η Dr. Dooley με τη σειρά της ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους ανθρώπους που μετέτρεψαν την παραμονή της εδώ σε μια δυνατή εκπαιδευτική εμπειρία.

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X