ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Ενδιαφέρουσες ερευνητικές μεταπτυχιακές διατριβές
13. 11. 2020

Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College συνεχίζει τη φιλοσοφία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης επικεντρωμένης στην εφαρμοσμένη έρευνα. Αυτό αντανακλάται στις ερευνητικές δραστηριότητες των μεταπτυχιακών διατριβών που δίνουν έμφαση στη ψηφιακή τεχνολογία, τη γονιδιωματική και τη βιοπληροφορική, τη χρήση υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, την κατανόηση των  βιοδραστικών συστατικών των τροφίμων και την έρευνα για τις τρέχουσες τάσεις των καταναλωτών και της βιομηχανίας τροφίμων.

Μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια εστίασε στην καταγραφή, με τεχνολογίες αλληλούχησης του DNA, της προβιοτικής μικροχλωρίδας ελληνικών παραδοσιακών ζυμούμενων προϊόντων όπως οι επιτραπέζιες ελιές. Το DNA των προβιοτικών βακτηρίων αλληλουχήθηκε και αποκαλύφθηκαν πληροφορίες για συγκεκριμένους τύπους προβιοτικών. Τα αποτελέσματα για τις επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής κατέδειξαν συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών σε ελιές που προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Yale για το Ελαιόλαδο στους Δελφούς. Περαιτέρω αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και επικεντρώνονται στην επίδραση των προβιοτικών στην περιεκτικότητα πτητικών ουσιών που δίνουν το άρωμα στην ελιά και την άλμη, μετρούμενη με τον εξοπλισμό αέριας χρωματογραφίας GC-MS του Perrotis College. Αυτά τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Παρομοίως, έμφαση έχει δοθεί και στις θρεπτικές και λειτουργικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενδελεχής μελέτη των βιοχημικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό αιχμής του Κολλεγίου.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμετάλλευση της πλούσιας μεσογειακής βιοποικιλότητας για να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό είδος καλλιέργειας που μπορεί να προσαρμοστεί υπό αντίξοες συνθήκες. Αυτές οι καλλιέργειες, με κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως βρώσιμο προϊόν αλλά και για φαρμακευτική χρήση. Μεταπτυχιακή διατριβή ερεύνησε τον πολυετή θάμνο Κρίταμο, αποκαλύπτοντας με ανάλυση γονιδιακής έκφρασης τη ρύθμιση της ανθεκτικότητας και την παράγωγη αντιοξειδωτικών σε συνθήκες υψηλής αλατόττητας εδάφους. Σε προετοιμασία είναι η ανακοίνωση των σημαντικών αυτών αποτελεσμάτων σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Η αποτελεσματική και αποδοτική ανίχνευση νοθευμένων τροφίμων είναι όλο και πιο σημαντική στη βιομηχανία τροφίμων και ιδίως στα μεταποιημένα προϊόντα κρέατος. Για το σκοπό αυτό, μεταπτυχιακή σπουδάστρια ανέπτυξε πρωτόκολλο για ταυτόχρονη ποσοτικοποίηση βοδινού, χοιρινού και κρέατός αλόγου σε προϊόντα ωμού και μεταποιημένου κρέατος με ειδική ποσοτική ανάλυση DNA.

Οι σπουδαστές του τμήματος μάρκετινγκ, μέσω ανάλυσης, κριτικής σκέψης και ικανότητας αξιολόγησης της ποιότητας της έρευνας, καλούνται να κατανοήσουν και να προτείνουν τεκμηριωμένες λύσεις σε σύνθετα ζητήματα στον τομέα των γεωργικών τροφίμων προκειμένου να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Μεταπτυχιακή διατριβή αξιολόγησε τις αντιλήψεις των καταναλωτών σε νέα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, όπως ψάρια που τρέφονται με πρωτεΐνες εντόμων με τη μορφή ιχθυάλευρου. Πολλοί από τους ερωτηθέντες έδειξαν θετική στάση απέναντι σε αυτά τα νέα προϊόντα και χαμηλή φοβία σε νέους τύπους τροφίμων και τεχνολογιών, καθώς πιστεύουν ότι είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Διερευνήθηκε, επίσης, η αποδοχή των ψηφιακών τεχνολογιών από Έλληνες αγρότες λαμβάνοντας υπόψη τα εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσουν προσπαθώντας να ενσωματώσουν τη γεωργία ακριβείας στις εκμεταλλεύσεις τους. Οι κύριοι παράγοντες που φαίνεται να εμποδίζουν την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας είναι το κόστος και η έλλειψη τεχνογνωσίας. Η αντίληψη των Ελλήνων αγροτών σχετικά με τα διάφορα οφέλη που προκύπτουν από τα συστήματα καλλιέργειας ακριβείας έδειξε ότι οι εφαρμογές λιπασμάτων και οι εφαρμογές καλλιέργειας ακριβείας που σχετίζονται με την αυτόματη καθοδήγηση μέσω δορυφόρου είναι οι πιο δημοφιλείς. Αυτά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε επιστημονικό συνέδριο, αλλά θα έχουν, επίσης, εξαιρετική αξία στη διαδικασία εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στην Ελλάδα.

Η καινοτόμος έρευνα βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Perrotis College με τους σημερινούς σπουδαστές να συνεχίζουν τις εργασίες για την προαναφερθείσα έρευνα καθώς και να ξεκινούν νέες, όπως η διερεύνηση των λειτουργικών ιδιοτήτων του μητρικού γάλακτος σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα που παράγεται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με καινοτόμο ανάλυση των μικρών μορίων RNA του γάλακτος. Τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν από τις διατριβές των μεταπτυχιακών σπουδαστών συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής, στοχεύοντας στο μάρκετινγκ και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς και στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων.

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X