Με τα περισσότερα προγράμματα που αφορούν το “Study Abroad” να έχουν «παγώσει» στις Η.Π.Α., μία φοιτήτρια αποφάσισε να πάει κόντρα στο… ρεύμα και να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελλάδα.
Της συντονίστριας του τμήματος Study Abroad, Ελένης Γιαρένη
Το Smith College αποφάσισε να κάνει online όλα τα μαθήματα. Αυτός ήταν αποφασιστικός παράγοντας. Η Lily Shannon ήταν πρόθυμη να βιώσει την εμπειρία του κολεγίου ως δευτεροετής φοιτήτρια, αλλά ήταν λιγότερο πρόθυμη να το κάνει μέσω… υπολογιστή. Ζυγίζοντας προσεκτικά τις επιλογές της, αποφάσισε να περάσει το ακαδημαϊκό της έτος στο Perrotis College. Ίσως αναπάντεχα, η απόφασή της αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Σε τελική ανάλυση, δεν ήταν η Ευρώπη στη μέση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού; Ωστόσο, η Lily είχε κάνει την έρευνά της και ένιωθε ότι θα ήταν ασφαλέστερη στην Ελλάδα παρά στις ΗΠΑ.
Η Lily συνηθίζει να αναζητά τρόπους για να βελτιώσει την εκπαίδευσή της. Αφού ολοκλήρωσε το δεύτερο εξάμηνο online στο Smith College, έκανε πρακτική άσκηση τεσσάρων μηνών στη Φλόριντα, όπου μελέτησε κοράλλια ζωτικής σημασίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ενδιαφέρεται για την οικολογία και τη βιολογία και θέλει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί. Γνωρίζοντας ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν ήταν αυτό που ήθελε, αναζήτησε εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από δύο καλοκαίρια, στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Summer της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το εντυπωσιακό πρόγραμμα διάρκειας ενός μηνός ενίσχυσε την αγάπη της για την Ελλάδα, τον πολιτισμό, το φαγητό και τον τρόπο ζωής καθώς και τη δέσμευσή της να επιστρέψει.
Η Lily έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη βιώσιμη γεωργία. «Η παραγωγή τροφίμων στις Η.Π.Α. δεν είναι βιώσιμη», είπε. «Η ποσότητα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι ένα τεράστιο πρόβλημα - τα παράσιτα αναπτύσσουν πράγματι ανοχή στα φυτοφάρμακα και γίνονται πιο ανθεκτικά. Στην Ευρώπη, η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιείται ευρύτερα», προσέθεσε. Μέσω της επαφής της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ήξερε ότι μπορούσε να σπουδάσει γεωργία ακριβείας στο τριτοβάθμιο τμήμα της ΑΓΣ, το Perrotis College. Έκανε αίτηση, πήρε τη βίζα της και ξεκίνησε.
Οι αντιδράσεις στην απόφασή της ήταν ανάμικτες. Η Lily, ωστόσο, ήταν ανεπηρέαστη. «Είχα παρακολουθήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και ήξερα ότι υπήρξε lockdown, ήξερα ότι υπήρχαν μέτρα. Αυτό με έκανε να νιώθω πολύ πιο σίγουρη από ότι ήμουν στις Η.Π.Α.. Στη Φλόριντα, o COVID-19 είναι εκτός ελέγχου», υπογράμμισε. «Ακόμη και στη Τζόρτζια, πολιτεία καταγωγής μου, το 20% του πληθυσμού έχει μολυνθεί. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί άνθρωποι στις Η.Π.Α. και δεν γίνονταν αρκετά τεστ. Στο μεταξύ, εδώ στην Ελλάδα, έχω κάνει ήδη δύο τεστ που βγήκαν αρνητικά», είπε.
Στο Perrotis College, η Lily άρχισε μαθήματα στη γεωργία ακριβείας, παθολογία φυτών και χημεία τροφίμων. «Έχω μια ισχυρή σύνδεση με τη φύση και θέλω να κάνω κάτι που θα μου επιτρέψει να βοηθήσω στη δημιουργία συστηματικών αλλαγών», είπε. Με το νέο εξάμηνο να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Lily είναι ικανοποιημένη με την απόφασή της να σπουδάσει στην Ελλάδα. «Όλοι είναι τόσο φιλικοί και φιλόξενοι. Συμμετέχω στις δραστηριότητες των συμφοιτητών μου, οι οποίοι μάλιστα μου μαθαίνουν ελληνικά! Μπορείτε πραγματικά να πείτε ότι η ελληνική φιλοξενία είναι ενσωματωμένη σε κάθε μέρος της ζωής εδώ - ακόμα και στα μαθήματα. Οι καθηγητές μου είναι πραγματικά προσιτοί και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθούν ότι οι φοιτητές είναι αφοσιωμένοι», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχουν λάβει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College κατά του COVID-19, είπε: «Νομίζω ότι είναι απολύτως κατάλληλα. Πράγματα όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους με κάνουν να νιώθω ασφαλής και όχι "πνιγμένη". Εδώ, μπορώ να έχω την εμπειρία στο κολέγιο που δεν μπορώ να έχω τώρα στις Η.Π.Α. και να μάθω κάτι που αγαπώ σε μια χώρα που αγαπώ».