ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Στην πρωτοπορία της έρευνας γονιδιωματικής φυτών και τροφίμων, το Perrotis College
01. 07. 2020

Το Perrotis College, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το ΕΚΕΤΑ καθώς και πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Ισπανία και το Ισραήλ, έχει πρωτοπορήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια με ερευνητικές δραστηριότητες στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της γονιδιωματικής των φυτών και των τροφίμων.  

Προσπάθειες που ξεκίνησαν με τη γονιδιωματική ανάλυση των παραδοσιακών ποικιλιών φασολιών «γίγαντες» και «ελέφαντες» και ανέδειξαν τη σημαντική γενετική παραλακτικότητα των ποικιλιών αυτών σε χαρακτηριστικά ποιότητας και ανθεκτικότητας σε ασθένειες. Σημαντικά αποτελέσματα ανέδειξε και η πανγονιδιωματική ανάλυση όλων των μορφοτύπων κολοκυθιού, που έδειξε για πρώτη φορά ποια γονίδια ευθύνονται για την πολύ μεγάλη παραλακτικότητα σε σχήματα και χρώματα στο κολοκύθι. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοποριακή πανγονιδιωματική μελέτη σε όλες τις ελληνικές ποικιλίες κερασιών για την ανάλυση τόσο της γενετικής παραλακτικότητας αλλά και της παραλακτικότητας σε πρωτεΐνες και πως συσχετίζεται με την πρωιμότητα και την ποιότητα των ελληνικών κερασιών, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν μέσα στο καλοκαίρι.

Το εργαστήριο Γονιδιωματικής του Perrotis College έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διατροφική ανάδειξη ελληνικών προϊόντων όπως οι επιτραπέζιες ελιές και το ανθεκτικό στην αλατότητα φυτό κρίταμο. Σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, για πρώτη φορά με τη χρήση μεταγονιδιωματικής ανάλυσης, αποκαλύφθηκε η μεγάλη παραλακτικότητα σε προβιοτικά βακτήρια στις επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής, καθώς και η σημαντική επίδραση του τρόπου καλλιέργειας στο προβιοτικό προφίλ των ελιών. Πειράματα είναι επίσης σε εξέλιξη για τη γονιδιωματική ανάλυση στο κρίταμο με ιδιαίτερη έμφαση σε γονίδια που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη διατροφική του αξία και στην ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στην αλατότητα που μπορούν να το καταστήσουν ένα ιδανικό φυτό για καλλιέργεια σε άγονα εδάφη κοντά στη θάλασσα.

«Το Perrotis College κατάφερε να έχει σημαντικές υποδομές και γνώση και να συμβάλλει στις σημερινές επιστημονικές εξελίξεις. Η ελληνική βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντικός φυσικός πλούτος και πολύτιμο συστατικό της παγκόσμιας ανθρωπότητας. Εξίσου σημαντικό ή και σημαντικότερα από το νερό, έδαφος, αέρα, ζώα, θάλασσα, ψάρια, φύκια, πετρέλαιο, αέριο, ορυκτά κ.α. Είναι χρέος δικό μας αλλά και του κόσμου ολόκληρου να διατηρήσουμε πάση θυσία την άγρια χλωρίδα. Αν θέλουμε πράγματι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του έμβιου και άβιου περιβάλλοντος, των παραγωγικών μας συστημάτων, της οικονομίας και το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X