Στη σπορά καλαμποκιού με τη χρήση ειδικής μηχανής για καλλιέργεια μέσω «ακατεργασίας» του εδάφους, προχώρησε το Perrotis College για τις ανάγκες πειράματος. Η μηχανή ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο το Perrotis College συνεργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Η σπορά έγινε παρουσία μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου και σπουδαστών του Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Το μοντέλο της καλλιέργειας μέσω «ακατεργασίας» του εδάφους, έχει μπει στο ερευνητικό «μικροσκόπιο» των δύο ιδρυμάτων, τα οποία εφαρμόζουν από φέτος τριετές πιλοτικό πρόγραμμα για να μετρήσουν σε κανονικές συνθήκες καλλιέργειας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν γίνεται αναμόχλευση του εδάφους και, σε αροτριαίες καλλιέργειες, η μόνη παρέμβαση είναι η διάνοιξη του αυλακίου για την τοποθέτηση του σπόρου. Για τη σπορά, χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν και να καλύψουν τους σπόρους μέσα από τα φυτικά υπολείμματα. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε δενδροκομικές καλλιέργειες και αμπελώνες. Είναι η μέθοδος που ανταποκρίνεται καλύτερα με τα χαρακτηριστικά που επιδιώκει η γεωργία συντηρήσεως, προσφέροντας τις μέγιστες δυνατότητες συντήρησης της γονιμότητας του εδάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα περιβαλλοντικά οφέλη συγκαταλέγονται: περιορισμός της διάβρωσης του εδάφους, βελτίωση της δομής και των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, αύξηση της βιοποικιλότητας του εδάφους, συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιορισμός της ρύπανσης των υδάτων και περιορισμός των επιπτώσεων από ραγδαία καιρικά φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των αποσβέσεων του εξοπλισμού, του κόστους λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας, καθώς και αύξηση της ακαθάριστης προσόδου.
Το χωράφι που διεξάγεται το πείραμα βρίσκεται στο campus της ΑΓΣ και σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Perrotis College, Δρ. Χρήστο Βασιλικιώτη, το πρώτο στάδιο του πειράματος άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ένα τμήμα του αγρού καλύφθηκε με φυτά εδαφοκάλυψης σε τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς και ένα έμεινε χέρσο, ενώ πριν από μερικές μέρες ενεργοποιήθηκε και η δεύτερη φάση με την αξιοποίηση ειδικής σπαρτικής για σπορά καλαμποκιού με «ακατεργασία». Όπως είπε, στην Αμερικανική ήπειρο το 30% των καλλιεργειών γίνεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα και την Ε.Ε..