ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Τρίτη συνάντηση για το Balkan Road
23. 05. 2019

Στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο των Τιράνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των συνεργαζόμενων εταίρων για το πρότζεκτ Balkan Road: Roadmap for sustainable management strategies for Balkan agricultural sector. Το  έργο αφορά αειφόρες πρακτικές στο γεωργικό τομέα για την περιοχή των Βαλκανίων και το Perrotis College είναι εταίρος του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα του έργου αλλά και ο επόμενος στόχος που είναι η προσπάθεια αποτύπωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στις ετικέτες των προϊόντων που έχουν επιλεχθεί από τις διάφορες χώρες του προγράμματος και ειδικά σε παράγωγα του αμπελοοινικού τομέα για την Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Perrotis College o καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Χρήστος Βασιλικιώτης και η συντονίστρια του προγράμματος από το Γραφείο Στρατηγικών Έργων, Κατερίνα Ρουμελιώτη.

Το έργο υλοποιείται σε πέντε Βαλκανικές χώρες από επτά οργανισμούς. Ακόμη δύο ελληνικοί φορείς συμμετέχουν στο έργο: το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που είναι ο συντονιστής στο πρόγραμμα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.

Το πρόγραμμα Balkan Road έχει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν και ενσωματωθούν σε ένα Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει καινούργιους εμπορικούς δρόμους για τα Βαλκανικά γεωργικά προϊόντα, ενισχύοντας τις τοπικές και εθνικές οικονομίες των Βαλκανικών χωρών. Το πρόγραμμα θα αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης των αγροτικών επιχειρήσεων, μέσω της υιοθέτησης πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον, κίνητρο ισχυρό για τους αγρότες ώστε να εφαρμόσουν και να υιοθετήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του, θα αναπτυχθεί ένα υψηλών δυνατοτήτων, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση λογισμικό (λογισμικό ROAD) το οποίο θα καταγράφει, υπολογίζει και αξιολογεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εμπορεύσιμων γεωργικών προϊόντων.

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος, έχει ήδη δημιουργηθεί δίκτυο ενδιαφερομένων (παραγωγών, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών) με το όνομα “ROAD for Balkan Agriculture”. Τα μέλη του, μέσα από σειρά εθνικών και διεθνών διοργανώσεων διαλόγου, θα εκφράσουν τη δική τους άποψη, θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των κατευθυντηρίων οδηγιών και θα δράσουν πολλαπλασιαστικά στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου στα γεωργικά, εμπορικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκτυα στα οποία ανήκουν.

Perrotis College on Facebook Perrotis College on Youtube Perrotis College on Flickr Perrotis College on Instagram Perrotis College on Linkedin
 
© 2017-23 Perrotis College
X
Ζητήστε πληροφορίες
X